19 bedrijven uit creatieve industrie in MKB Innovatie Top 100 2009

Vorige week presenteerden Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers, het ondernemersmagazine bizz en het Octrooicentrum Nederland de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf het afgelopen jaar heeft gerealiseerd. De hoogste notering is voor Gerard Griffioen van Agis Automatisering uit Harmelen. Hij heeft de 1e plek veroverd in de top 100 met…

Vorige week presenteerden Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers, het ondernemersmagazine bizz en het Octrooicentrum Nederland de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf het afgelopen jaar heeft gerealiseerd. De hoogste notering is voor Gerard Griffioen van Agis Automatisering uit Harmelen. Hij heeft de 1e plek veroverd in de top 100 met zijn SensOor, een continue meetsysteem dat in het oor van een koe wordt geplaatst. Op de 5e plaats staat Alert Solutions BV.

Alert Solutions ontwikkelt en levert innovatieve meetsystemen (GeoBeads) voor het monitoren van infrastructurele constructies, zoals dijken, waterkeringen, wegen en bouwputten. Met GeoBeads kunnen klanten, waaronder overheid, bouwondernemingen en ingenieurbureaus, real time, volcontinu en gebiedsdekkend de grondstabiliteit nauwkeurig volgen. Juist door inzicht in deze grondstabiliteit kunnen potentiële problemen met de werken eerder worden gesignaleerd, waardoor ze efficiënter en met minder risico kunnen worden uitgevoerd en beheerd. Tot nu toe was deze informatie met één systeem niet zo volledig en gedetailleerd voorhanden. Om de metingen mogelijk te maken, zijn in minuscule meetinstrumenten de nieuwste ontwikkelingen in sensortechnologie, elektronica en datanetwerken samengebracht. De meetinstrumenten worden als een kralenketting in een dijk geïnstalleerd, waarmee een fijnmazig netwerk ontstaat dat grote hoeveelheden data verzamelt, verzendt en visualiseert.

Succesvol
De jury keek naar de originaliteit, impact en omzetpotentie van de innovatie. De jury bestaat uit Tweede Kamerlid Charlie Aptroot (VVD), Bart Stomphorst (investeerder en medeoprichter van Sandd), Joris Craandijk (bedenker van de beertender) en Arjan Kors (hoofdredacteur Bizz). De Top 100 werd bekend gemaakt door de voorzitter op de eretribune van het McDos Goffertstadion in Nijmegen. Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd.

Toe in staat
Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB toe in staat is. De 100 bedrijven en hun innovaties zijn vanaf 15 mei 2009 te vinden op www.syntens.nl/innovatietop100. Ook staan daar videoreportages over aansprekende innovaties uit de ranglijst.

Hier vindt u een overzicht van alle MKB-ondernemingen uit de creatieve industrie. Omschrijvingen van de innovaties vindt u op www.syntens.nl/innovatietop100

15
Bedrijf: Badge2Match (www.badge2match.com), Amsterdam
Innovatie: Interactief netwerksysteem dmv badges

18
Bedrijf: I-deal Overstock (www.idealoverstock.com), Breda
Innovatie: Een online B2B veilingsite

21
Bedrijf: IASO Backup Technology (www.iasobackup.com), Emmeloord
Innovatie: Online back-upsoftware en remote back-upservices

25
Bedrijf: GuruScan (www.guruscan.nl), Nijmegen
Innovatie: GuruScan, ken de expert. GuruScan verbindt de experts in organisaties

27
Bedrijf: Jegro (www.jegro.com), Bolsward
Innovatie: NeoGeo / i-blocks

31
Bedrijf: Justbookit (Libersy) (www.libersy.com), Almere
Innovatie: Webbased boekingssysteem voor mkb’ers

38
Bedrijf: Eximion (www.kalydo.com), Eindhoven
Innovatie: Console kwaliteit interne games

43
Bedrijf: KeurICT (www.keurict.com), Boarnsterhim
Innovatie: Ontwikkelmodule voor leerkrachten

44
Bedrijf: Home Automation Europe (www.homeautomationeurope.com), Amsterdam
Innovatie: De Powerplayer

60
Bedrijf: Sendsteps (www.sendsteps.com), Amsterdam
Innovatie: Interactief sms-element voor in Powerpointpresentaties

61
Bedrijf: Yibb Innovations (www.yibb.eu), Rotterdam
Innovatie: Snowboarden voor jonge kinderen

69
Bedrijf: Xelion (www.xelion.nl), Delft
Innovatie: Bellen met je pc

76
Bedrijf: Infolook (www.infolook.nl), Zaltbommel
Innovatie: Contentmonitor

86
Bedrijf: Four Oaks (www.fouroaks.nl), Arnhem
Innovatie: Brighttest Institute leidt nieuwe generatie ict testers op

88
Bedrijf: R2R (www.r2r.nl),Arnhem
Innovatie: MOMO, bewegende en sprekende robots

91
Bedrijf:1upToys bv (www.1uptoys.com), Rotterdam
Innovatie: V-Beat AirDrums en V-Beat AirGuitar

96
Bedrijf: NEO (www.neo.nl), Amersfoort
Innovatie: Signaleyes