Column & Opinie

Zeker weten…

Ja, we wisten het zeker. Het EK voetbal was voor ons. Er kon eigenlijk niets mis gaan. Zelfs Duitsland was voor ons geen partij. En dan de werkelijkheid; de specialisten langs de zijlijn bleken weer eens de foute specialisten te zijn. We hadden het veel te hoog in onze bol en al bij de eerste wedstrijd bleek dat we het echt niet konden.
Hetzelfde gebeurde met het songfestival. Niet voor niets dat het Parool de vergelijking tussen het Nederlandse voetbal en het liedjesfestijn wist te maken. In beide gevallen waren het de mensen die beweerden het echt te weten, degene die goed in de fout gingen.

Wat is er dan toch mis met ons allemaal? Willen we niet luisteren naar het gevoel dat we zelf hebben? Lopen we alleen maar achter de zogenaamde specialisten aan en luisteren we niet meer naar mensen die wat minder rooskleurige berichten de wereld in sturen?
Kijk je naar dat wat er in Den Haag allemaal gebeurt, dan zie je hetzelfde. Ook daar hebben de mensen die breeduit zeggen er verstand van te hebben, de meeste aanhangers ook al spreken de cijfers huizenhoog tegen alles wat zij beweren. Dit alles met als gevolg dat er beslissingen genomen worden die bijna onmiddellijk weer teruggedraaid worden en het uiteindelijk maar de vraag blijft of we op een goede manier de crisis het hoofd weten te bieden.
Ik ben voor een deel gestopt met het volgen van alle vage berichten en al het slechte nieuws. Ik lees nu dagelijks een portie positief nieuws om met opgeheven hoofd de werkzaamheden van de dag aan te kunnen gaan. En positief nieuws is er genoeg. Elke dag publiceert de site www.HetNieuwsvandeVooruitgang.nl dat wat er aan positief nieuws te melden is. Zelf omschrijven ze het als nieuws dat het verschil maakt, je aan het denken zet, je nieuwsgierig maakt en je inspireert om vooruitgang te boeken.
En dan nog even terug naar de voetbal. De zogenaamde specialisten hebben op een onverwachte manier uiteindelijk wel gelijk gekregen. Nederland heeft dik gewonnen. Niet op het EK, maar op het WK. Met 4-2 wisten de robots van het team van de Universiteit van Eindhoven na vier keer tweede te zijn geworden uiteindelijk te winnen, waarmee voor mij meer dan duidelijk is geworden dat wij als land toch beter zijn in techniek dan in het traditionele voetbal. Petje af voor deze prestatie. Gaan we nu ook het songfestival voor zingende robots winnen?