Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Visie voor technici aan tafel

Zo lang ik bij FHI werk, hoor ik leden aanhalen, dat er visie wordt gemist bij de politiek. Niet alleen bij leden. Ook hun klanten missen die visie en mijn voetbalvrienden ook trouwens. Nou ja, ik hoor het dus vaak en al heel lang.

Men mist een lange termijn aanpak voor maatschappij, economie, energietransitie, zorg, onderwijs en vast nog veel meer dingen. Terecht, denk ik dan. Mijn opa zei vroeger ‘Regeren is vooruitzien’ en dat zullen meer opa’s of oma’s gezegd hebben.

Gelukkig komen er nu verkiezingen aan en als ik dit stuk tekst op 30 oktober schrijf, weet ik niet zeker of je iets kan voorspellen over de resultaten van die verkiezingen. Als u dit leest ben ik benieuwd of u op dat moment wel iets kan voorspellen.

Met zo’n moment krijg ik het gevoel, dat de democratie veranderd is in de overtuiging, dat jouw individuele stem ook terugbetaald dient te worden in het geheel. Het is dan snel een gebrek aan visie, dat jij als individu binnen de politiek niet jouw zin krijgt. Lastige zinnen, ik weet het. In de praktijk krijg je echter veel splinterpartijen die jouw ‘wensen’ verdedigen.

Met de overtuiging dat de democratie als een vrije markt functioneert, missen we de tijd om even lekker een lange termijn plannetje op te maken. Als we realiseren dat we anders met zorg, energie, onderwijs en samenwerking om moet gaan, dan is er een generieke kracht gewenst om die lange termijn ontwikkeling te steunen.

Je hebt op sommige vlakken ‘deltawerken’ nodig.

Dan denk ik aan energietransitie, automatisering in de zorg en cyber security. Die vragen om lange termijn beleid met o.a. deskundigheid van technici. Als er technici aan tafel zitten via de brancheorganisaties, is de kans groot dat het gaat om de belangen van de branche. Volgens mij dienen er nieuwe technische oplossingen voor het geheel bedacht te worden. Is een integrale samenwerking haalbaar of zijn we inderdaad te versplinterd?