Column & Opinie Jan W. Veltman

Over Jan W. Veltman

Als onafhankelijk consultant is Jan sinds 1 januari 2000  betrokken bij de ontwikkeling, marketing en sales van de nieuwste technologieën.

Via zijn columns geeft Jan al vanaf 2006 zijn wereldbeeld weer. Hierbij probeert hij helderheid te scheppen in de wonderlijke wereld van techniek, de mens en de actualiteit.

Van meterkast naar “Utility Room”

(Of: "Zijn de bouwvoorschriften wel SmartHome bestendig?")

Herkent u dit ook? U trekt de deur van de meterkast open en ziet tot uw afgrijzen een bundel ongeorganiseerde kabels en ander ongerief door uw meterkast trekken. Bij mij thuis is dit zeker het geval. Nu heb ik een best ruime meterkast en daar wordt dan ook wellustig gebruik van gemaakt.

Aan de deur is een rek gemonteerd waaraan schoenen kunnen hangen. Onze tuinjassen hangen eraan en we gebruiken een haakje als tussen opslag voor plasticafval voordat dit op transport gaat naar de verpakkingen container. En dan de wanden. Daar hangt natuurlijk de stroomvoorziening, die neemt nogal wat plaats in. Drie fasen, met een apart gezekerde drie fase aansluiting naar de schuur, daarbij vergezeld van de gas- en watermeter en leidingen.
Tot zover redelijk standaard. Tel daarbij op een Ziggo router en omdat ik graag voor veilig ga, een professionele router waarachter mijn netwerk zich bevind.
Uit oude tijden vinden we dan ook nog een obsolete ISDN aansluiting voor de moderniteit een glasvezel opstijgpunt.
Omdat de bouwer van mijn huidige woning een vooruitstrevend iemand was heeft elke ruimte een aansluiting voor telefoon gekregen die nu in gebruik zijn voor CAT 5 verbindingen.
Om de hoeveelheid aansluit mogelijkheden te vergroten heeft elke ruimte ook alarm sensor aansluitingen gekregen.
Bent u er nog? U kunt zich wellicht voorstellen hoe dit er uit ziet. Naar vrijwel elke ruimte gaat een antenne kabel voor TV, een CAT 5 voor Internet en een alarm aansluiting en voor de badkamer was een aparte luitspreker kabel bedacht, daar hebben wij 2 plafond speakers zitten . Deze gebruik ik nu om vanaf een Raspberry Pi Internet radio te streamen zodat het tandenpoetsen opgefleurd wordt.
Omdat ik vroeger heb ontdekt dat je een te kort afgeknipte kabel niet eenvoudig weer kunt verlengen zijn de meeste kabels nog vrij lang. Onder het motto: “Beter te lang uit de pijp, dan te kort voor de grijp”.
U snapt het al, bij het openen van de meterkast deur springt er een gezellige kabelspaghetti naar voren die je de adem beneemt.
Trouwe lezers van deze column kunnen zich wellicht herinneren dat ik het energie verbruik van mijn woning nauwkeurig meet. Daarom wordt deze kabelspaghetti ook aan gevuld met allerlei elektronica.
Hierdoor is de beschikbare ruimte is misschien niet helemaal optimaal gebruikt, maar is functioneel gesproken toch wel zinvol ingericht.
Hierdoor vraag ik me dan ook af of de nieuwe ontwikkelingen voor het uit huis verplaatsen van de gas-, water- en elektra aansluitingen misschien alleen voor de bouwer van de woning interessant zijn. Wat krijgen de bewoners straks voor ruimte in hun sterk gereduceerde, ja wat eigenlijk? Een meterkast is het niet meer, want de meter zit buiten.
Wat zeggen de voorschriften hierover? Zijn die voldoende doordacht om ook rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen?
Tenslotte wordt straks elke woning “Smart” waarbij nu nog niet valt te voorzien of dat wel draadloos zal zijn en hoeveel slimme regelsystemen straks allemaal in deze “Utility Room” een plek moeten vinden en dan laat ik voor het gemak zonnepanelen en warmtepompen maar buiten beschouwing.