Column & Opinie Hans Risseeuw

Over Hans Risseeuw

Hans is werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches als projectmanager en redacteur.

Stad van de toekomst

We moeten geduld hebben: onze verwachtingen en de techniek lopen uit de pas. 20 november opent William Heesbeen, lead mechanical engineer bij RoyalHaskoningDHV, het IT Infra event in ‘s-Hertogenbosch . Ik heb het genoegen hem al even te spreken en hij legt mij uit waarom we onze verwachtingen moeten temperen.

Het zou natuurlijk prachtig zijn: groene stroom en lekker heet douchen dankzij restwarmte van datacenters. Ik zie het helemaal voor me. Een futuristische groene stad. Veel groen. Veel wandelpaden, parken en overal fietsen. De auto’s hebben we verbannen naar verre oorden waar ze op enorme vuilnisbergen onzichtbaar liggen te roesten. Wij zitten in het groen, tussen vogelgeluiden en aangedreven op zonne-energie slentert het moderne gemak aan je voorbij.

Tot zo ver de utopie.

William schudt mij wakker en wijst naar de techniek. “De exponentiële groei van data kunnen we nauwelijks bijhouden”, zegt William. “Wat denk je van AI, dat vreet data. En we zijn nog lang niet bij de op zonne-energie aangedreven datacenter dat je huis verwarmt.” Aan William de ondankbare taak om onze verwachtingen bij te stellen.

Datacenters staan in een kwaad daglicht. Ze slurpen energie en dragen bij aan de verdozing van het landschap. Niemand wil een datacenter in de tuin. Maar zonder datacenters kunnen we de  onuitputbare stroom aan netflixseries wel vergeten.

Het lijkt alsof het ‘datacenteronderwerp’ is opgesplitst in twee kampen. Kamp één vindt ze heel lelijk, maar ja, dankzij die afzichtelijke dozen – die we ver weg op het platteland verstoppen – draait het internet. En geen internet, dat is zoiets als geen water uit de kraan. Heel vervelend.

Kamp twee vindt die zwarte dozen net zo lelijk en is net als iedereen verslaafd aan data. Maar zij leggen de nadruk op de positieve neveneffecten. En dan voornamelijk op restwarmte en de mogelijkheid dat die zwarte dozen grote batterijen worden waar wij energie in opslaan.

Don’t kill the messenger! De stad van de toekomst moet nog even wachten. Ondertussen werken wij gewoon door aan wat wel mogelijk is.