Column & Opinie

Hoe draai je met automatisering efficiëntie de nek om?

(Of: Zorg dat je altijd het goede levert en profiteer van extra reclame)

Geniet u ook zo van de herfst? Met in het bos zijn prachtige kleurenpaletten? Omdat ik in het oosten van het land woon rijd ik regelmatig via de A1 over de Veluwe. Een prachtig gezicht die mooi gekleurde bomen langs de weg, een klein nadeeltje heeft dit jaargetijde ook. De zo mooi gekleurde blaadjes gaan nu snel vallen. Op de Veluwe is dat geen probleem. In de bossen horen gevallen blaadjes ook thuis, ze zijn onderdeel van de natuurlijke kringloop. De mens echter wil de natuur graag naar zijn hand zetten. Dit betekent voor ons (mijn vrouw en ik) dat ook in de herfst de tuin blad vrij gemaakt moet worden. No big deal zult u misschien zeggen, maar voor een tuin met niet alleen eigen bomen maar ook nog eens omringd door vele gemeente bomen is dat geen eenvoudige opgave. Het is veel! Zelfs een ‘mega’ grote groencontainer is ruim onvoldoende. Gelukkig heb ik een klein leuk aanhangertje op de kop weten te tikken dat hier zijn diensten bewijst. Opgewekt kun je me dan elk weekend één of soms zelfs tweemaal naar de stort zien rijden met mijn aanhangertje hoog opgetast met het afgevallen blad, samen met ander tuinafval dat mijn vrouw allemaal in de tuin weet te vinden. Herkent u dit? Dan herkent u natuurlijk ook het beeld op zaterdagmiddag bij de stort. Mannen (waarom nooit vrouwen?) die in een lange rij wachten tot ze naar binnen gelaten worden en proberen een plaatsje tussen alle anderen te vinden om de achterbak of aanhanger leeg te maken. In mijn woonplaats (misschien verklap ik in een volgende column wel welke dit is) Is gemeentelijke stortplaats vernieuwd en meer klant- (lees de burger die deze kosten via belastingen betaald) vriendelijk gemaakt. We hoeven nu niet meer op de openbare weg in lange rijen te wachten. Voor ons is een heuse oprijlaan aangelegd waar we in de file op onze beurt kunnen wachten. Voorwaar een echte verbetering. Dit voorkomt veel gevaarlijke verkeerssituaties. Wat ook aangepast is, is de entree. We zijn nu geautomatiseerd! Iedere inwoner heeft een pasje met NFC dat we voor een paal kunnen houden om toegelaten te worden. Vervolgens worden we gewogen en moeten we aangeven wat voor soort afval we komen storten, tuin- of gewoon afval. ‘So far, so good’! Helaas heeft de politiek met ons mee gedacht. Het moet modern, keuzes maak je niet meer met knopjes. Nee het moet via een keuze menu met een Touchscreen. Ten slotte weet je niet of je in de toekomst nog eens extra keuzes wilt inbouwen…
Uiteraard is hier veel voor te zeggen, de moderne mens moet uitgedaagd worden tot het maken van keuzes via vaak onnavolgbare menu structuren. Gelukkig is dit hier niet het geval, we hoeven slechts te kiezen uit tuinafval en gewoon afval. Wat is nu simpeler zou u zeggen? Helaas, ook technici kunnen fouten maken blijkt hier. Ik zal er drie noemen die een vernietigend effect hebben op de verhoogde efficiëntie van onze verder zo mooie gemeentelijke stortplaats.
Heren (van een dame verwacht ik zulke fouten niet) als u een back light scherm plaatst is het handig om op te letten waar de zon vandaan komt! Iedereen die wel eens heeft geprobeerd met een laptop in de volle zon te werken weet dit. Het zal duidelijk zijn, de plaatsing is zodanig dat het scherm tot ongeveer 15:30 (=sluitingstijd) direct door de zon wordt beschenen. Dan de knoppen, twee rechthoeken vlak boven elkaar, met daarin de woorden “Groenafval en Restafval”. Met deze knoppen zelf is niks mis, maar waarom zo dicht op elkaar? Je moet vanuit de auto al zo’n akelig eind reiken dat je die ene centimeter makkelijk fout kunt zitten. En dan het Touchscreen, samen met de feedback werkt dit zo matig dat je vaak geen idee hebt of het systeem nu begrepen heeft dat je een knop gedrukt hebt of niet, vooral omdat het door alle processingvertraging meer dan een seconde duurt voordat de slagboom geopend wordt.
En het effect hiervan? Zaterdags staat er een medewerker bij het schermpje om de argeloze bezoeker te helpen met het indrukken van de gewenste knop. Erg vriendelijk maar niet efficiënt.
Heren ontwerpers/installateurs, als u zo’n opdracht aanneemt probeer u dan in de plek van de gebruikers te plaatsen en weiger desnoods uw opdrachtgever gelijk te geven. Hebt u zelf deze zaken niet voorzien (dit kan tenslotte ook gebeuren) herstel ze dan snel, desnoods op eigen kosten. Indien mogelijk door het plaatsen van grote en duidelijk verschillend knoppen. Kunt u tegelijk trots op de afdekplaat de naam van uw firma vermelden.
De gebruikers van uw systeem zullen u dankbaar zijn!