Onze huidige communicatiemiddelen stellen ons in staat om overal en altijd contact te kunnen leggen. Internet, glasvezel, Voip en G3 zijn maar een paar termen die hierbij van toepassing zijn. En de ontwikkelingen gaan snel. Kijk alleen maar naar wat er allemaal gebeurd is sinds de introductie van de smartphone en de tablets. Al deze nieuwe technieken zorgen er voor dat alles nog gemakkelijker gaat, de snelheden groter zijn en de kosten lager.
Voor oudere mensen zijn al die veranderingen maar lastig. Voor hen geen telefoon met te kleine toetsen en al zeker geen smartphone. Zij hebben het liefste nog de draaischijftelefoon uit de vorige eeuw omdat dit een technologie is die ze begrijpen en kunnen overzien. Jammer dan ook dat deze verouderde technieken niet meer samen kunnen gaan met de huidige ontwikkelingen. Een Voip-systeem koppelen aan een telefoon met en kiesschijf, zal veelal lastig zijn, tenzij het pulskiessysteem nog door de elektronica ondersteund wordt.
Over het algemeen weten gebruikers al vrij snel of de koppeling tussen oude en nieuwe technieken wel werkt, maar vaak kom je er in een heel laat stadium pas achter dat er problemen zijn. Onlangs nog werd ik geconfronteerd met een rare situatie met een zorgtelefoon voor hulpbehoevende ouderen – u weet wel, zo’n oproepsysteem bestaande uit een alarmknop die om de nek van de gebruiker hangt en een alarmkastje dat gekoppeld is aan de telefoonlijn. Het exemplaar waar ik bijgehaald werd, stond regelmatig uit zichzelf te piepen, bij voorkeur midden in de nacht. Bij nadere analyse kwam boven water dat het een alarmmelding betrof die aangaf dat er een telefoonlijnstoring geconstateerd was.
Een storing in de telefoonlijn is een rare situatie voor een moderne gecombineerde telefoon- en internetaansluiting. Navraag bij de leverancier leverde als antwoord op dat dit een bekend probleem is en te maken heeft met het uitvoeren van updates van het modem bij de gebruiker. Na de update wordt het modem gereset en is de telefoonlijn even niet beschikbaar – gevolg een alarmsituatie voor de zorgtelefoon. Het apparaat kan dus blijkbaar niet goed overweg met de moderne telefoonaansluitingen, een probleem waar de fabrikant eigenlijk iets aan moet doen. Zeker als het probleem bekend is, is het niet acceptabel dat menige bejaarde ’s nachts uit bed gehaald wordt alleen omdat hij een telefoonaansluiting heeft die wel voldoet aan de standaard van vandaag. De fabrikant van de zorgtelefoon moet hier de juiste hard- en software voor maken zodat zijn apparaat wel overal en altijd inzetbaar is. Het één moet immers wel samen gaan met het ander.