Menig huiskamer is door de coronacrisis getransformeerd in een fulltime kantooromgeving. We staan er niet altijd bij stil, maar deze tijdelijke verhuizing is alleen mogelijk dankzij de uitstekende digitale infrastructuur in Nederland. Laten we dat na deze crisis vooral zo houden.
Ooit belden we in op het ‘grote wereld wijde web’ met modems over een analoog koperlijntje. Inmiddels ligt Nederland vol met glasvezelkabels die data met duizelingwekkende snelheden kunnen verplaatsen. Er is veel veranderd. De huidige economie is in toenemende mate gebaseerd en afhankelijk geworden van solide internetverbindingen.
De coronacrisis laat zien dat Nederland zijn zaakjes goed op orde heeft: veel bedrijven kunnen dankzij snelle breedbandverbindingen grotendeels blijven draaien, ondanks dat vrijwel al het personeel ’s ochtends achter zijn of haar laptop op de keukentafel kruipt. Tegelijkertijd investeren bedrijven als KPN en Ziggo in nog snellere verbindingen met een verdere uitrol van glasvezel.
Los van deze glasvezelkabels speelt ook het knooppunt AMS-IX een belangrijke rol in het succes van het Nederlandse digitale spinnenweb. Op de plek waar alle netwerken aan elkaar worden geknoopt, speelt netwerkneutraliteit een belangrijke rol. Het maakt niet uit of jouw bedrijf een multinational is of een éénpitter, alle data wordt op dezelfde manier behandeld.
En dan is er nog het derde component, de plek waar alle data wordt opgeslagen en verwerkt. Onze datacenters, als blokkendozen verspreid in de polder, draaien 24/7 door om onze informatiehonger te kunnen stillen. Cloudomgevingen, containers en virtualisatie maken niet alleen nieuwe toepassingen mogelijk, ze zorgen ook voor een fundament onder de huidige economie.
Nu we een crisisperiode tegemoet gaan, is de kans aanwezig dat de investeringen in de Nederlandse infrastructuur zullen afnemen. Het is immers verleidelijk de hand op de knip te houden in afwachting van betere tijden. Maar de coronacrisis laat zien dat de digitale infrastructuur een fundament is waarmee de economie en maatschappij gestut kan worden, vooral in moeilijke tijden. Laten we daarom blijven innoveren én investeren in de digitale infrastructuur, tot in de haarvaten.
Dimitri Reijerman
FHI