Column & Opinie

Corruptie

Corruptie kan betekenen dat alle toekomstplannen in duigen vallen. Neem bijvoorbeeld het feit dat Samsung Electronics in moeilijkheden is gekomen voor wat betreft haar investeringsplannen voor 2008 door het bekend worden van een corruptie schandaal. Zo moet het concern de specifieke planning indienen voor de investeringen. Dat dit dankzij het uitlekken, zouden zij ook over…

Corruptie kan betekenen dat alle toekomstplannen in duigen vallen. Neem bijvoorbeeld het feit dat Samsung Electronics in moeilijkheden is gekomen voor wat betreft haar investeringsplannen voor 2008 door het bekend worden van een corruptie schandaal. Zo moet het concern de specifieke planning indienen voor de investeringen. Dat dit dankzij het uitlekken, zouden zij ook over een klokkenluider beschikken?, niet bekend wordt gemaakt kan enorme gevolgen hebben.

De halfgeleidermarkt moet immers nauwkeurig weten wanneer, wat, waar en in welke hoeveelheden kan worden besteld. We praten immers over een zeer concurrerende markt! Wordt de planning gemist, kan dat betekenen dat het concern belangrijke, grote klanten verliest. Bovendien verliezen partners hun vertrouwen in het concern met alle gevolgen van dien.

Het gaat hier niet om de bouwwereld in Nederland, waar de klokkenluider in een caravan moet slapen en de overheid miljoenen euro’s rijker wordt, maar om een enorm concern, waar timing een cruciale factor is. Samsung is de grootste leverancier van DRAM chips met een marktaandeel van 28,3 % in het afgelopen kwartaal. Neem daarbij in gedachte dat haar naaste concurrent Toshiba een grote investering doet om NAND flash chips, die gebruik maken van een spoorbreedte van 30 nm, in massa te gaan produceren en neem daarbij dat een alliantie van Taiwanese fabrikanten hun productie van DRAM’s bezig zijn uit te breiden, betekent kort door de bocht dat Samsung zich hiermee aardig in de nesten heeft gewerkt.

Corruptie loont dus niet altijd. Hoewel onze westerse wereld hier anders tegenover staat, wij willen feitelijk niets van omkoping en corruptie weten, is het een gebruikelijk item in onder andere Azië. Zelfs op onze eigen Antillen wordt het niet onder stoelen of banken gestoken, maar ‘bijna’ openlijk toegegeven. Maar ja, dat is het Caribische gebied, ver van ons bed, dus waar maken we ons druk om. Of ligt het toch ook bij ons naast de voordeur?

Dirk Scheper