Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Betalen of balen?

Heb je zonnepanelen op je dak liggen, moet je opeens gaan betalen, tenminste zo is het als je klant bent bij Vandebron. Onlangs vertelden zij breeduit in de pers dat er ondertussen een oneerlijke situatie is ontstaan omdat mensen zonder zonnepanelen mee betalen voor de kosten van het overvolle energienet.

Let op! Wie bij een andere leverancier aangesloten is, moet nu wel alert blijven, want dat wat Vandebron doet, doen anderen op een veel slinksere manier. Wie op vergelijkingssites gaat zoeken, zal bij een aantal aanbieders zien dat met zonnepanelen het allemaal duurder uitvalt (of ze bieden al helemaal geen prijs aan).

Waarom Vandebron (en de rest) met deze stap komt, ligt bij het feit dat zij hun energie inkopen met een variabele prijs. Dat wil zeggen dat op dagen dat er veel wind- en zonne-energie is, de prijs heel laag is of zelfs negatief. Verbruikers met een variabel contract profiteren daarvan, maar voor Vandebron zijn dit verliesdagen. Door het salderen moeten ze de energie die terug geleverd wordt door mensen met zonnepanelen uiteindelijk wel voor een vaak hogere prijs inkopen terwijl ze diezelfde energie dan vaak met verlies doorverkopen aan de buren die een variabel contract hebben.

Nu is bij de meeste energieleveranciers het aantal gebruikers met zonnepanelen relatief laag. Zij kunnen dan ook winst en verlies veel gemakkelijker tegen elkaar wegstrepen, want inkopen van de terug geleverde stroom voor zeg 9 cent en die doorverkopen aan de buren met een vast contract voor 40…50 cent (of nog veel meer) is dikke kassa. Vandebron heeft, gezien het karakter van het bedrijf uit het verleden, waarschijnlijk veel meer klanten met zonnepanelen. Zij merken dan ook als eerste aan hun winst waar de schoen wringt, maar in feite hebben alle energieleveranciers hier in meer of mindere mate mee te maken.

Het hele verhaal omtrent de overbelasting op het net, wordt er bij gehaald om het verhaal acceptabel te laten lijken, maar de werkelijkheid is het de pijn in de portemonnee van de energieleveranciers. Hun winst staat onder druk en daar mogen de bezitters van zonnepanelen voor betalen.

Dat het hele verhaal rondom opwekken van energie, het stabiel houden van het netwerk, het salderen en de vele gebruikers met zonnepanelen een lastig plaatje oplevert, mag helder zijn. De discussies die gevoerd worden, mogen echter niet de energietransitie in de weg staan, iets waar Vandebron nu wel voor zorgt. De motivatie om panelen op je dak te leggen, daalt waarschijnlijk bij heel veel mensen en dat is jammer. Dat is balen, want anders moeten we allemaal betalen.