Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Appels of peren?

Moet de salderingsregeling blijven of toch afgeschaft worden? Daarover zijn de meningen sterk verdeeld. De Eerste Kamer was in ieder geval helder. Het idee van Rob Jetten om de regeling af te bouwen verdween in de prullenbak waardoor de regeling voorlopig blijft.

Voor bezitter van zonnepanelen lijkt dat gunstig. Zij behouden immers de al jaren geldende rechten. Voor de energiemaatschappijen is dit echter een heikel punt. Zij lopen daardoor inkomsten mis, zeggen ze. Ze kijken daarbij naar de momenten dat er volop energie geproduceerd wordt vanuit de zon. Op die momenten is de prijs laag tot zelfs negatief. De dan geproduceerde energie vanuit de zonnepanelen moeten ze verrekenen met de veel duurdere stroom in de winter. Op de achterkant van een bierviltje kun je vrij snel uitrekenen dat dit voor de energieleverancier niet gunstig is.

Al geruime tijd zijn de leveranciers op zoek naar methoden om dit verlies te compenseren. Vandebron begon daar als eerste mee door bezitters van zonnepanelen te laten betalen om te mogen leveren aan het net. Ondertussen zijn ze niet de enigen. Menig energieleverancier heeft iets bedacht om het inkomensverlies te compenseren. Daar zijn ze zeer creatief in. De meest gebruikte methode is het maken van een verschil in de prijs per kWh voor mensen die wel of geen zonnepanelen hebben. Ook andere voorwaarden of het niet meer verstrekken van een welkomstbonus kom je tegen. Meer dan bont maken de leverancier het die zelfs verschil maken bij de gasprijs.

Omdat leveranciers niet dezelfde methode gebruiken om hun winst veilig te stellen, is het lastig om te vergelijken bij wie u een contract moet afsluiten. Toch is er een methode die een handje helpt. Kijk ook wat een vergelijkbaar huis zonder zonnepanelen moet betalen. Neem daarvoor een bestaand adres. Het simpelweg nee aanvinken op de vraag of u zonnepanelen heeft, werkt niet. Zelfs bij het opvragen van een geautomatiseerde offerte op internet, wordt er gekeken in het register van de netbeheerder waar u zich als bezitter van zonnepanelen geregistreerd hebt.

Door de ondoorzichtige vergoedingen, regelingen en voorwaarden is het kiezen van een nieuwe energieleverancier door het besluit van de Eerste Kamer er in ieder geval niet gemakkelijker op geworden. Van de ruim 30 leveranciers zijn er gelukkig ook nog enkele die (nog) geen kosten in rekening brengen, maar welke dat zijn? Sterkte als u over wilt schakelen. Appels met peren vergelijken is simpeler.