Beurzen, congressen, seminars, events
12 juni 2013

Vermogenselektronica praktijk en wetenschap

Vermogenselektronica event 2013 weer bruisend

Op dinsdag 18 juni vindt de vierde editie plaats van het Vermogenselektronica event. Plaats van handelen zal dit keer de TU Eindhoven zijn. Kijkende naar het programma wordt het een dag waarbij u heel veel keuzes moet gaan maken, want het overvolle lezingenprogramma bevat weer veel parallelle lezingen die meer dan interessant zijn. Naast de vele verhalen is er ook gelegenheid om de deelnemende firma’s te bezoeken op de kennismarkt en op het allerlaatste moment heeft men nog een rondleiding door de labs van de TU weten te organiseren.

Dit jaar zal het Vermogenselektronica event 2013 op de TU Eindhoven gehouden worden. Op dinsdag 18 juni kunt u weer een hele dag genieten van de meest uiteenlopende lezingen over vermogenselektronica. In totaal zijn het 22 lezingen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van vermogenscomponenten, test- en meetapparatuur en nieuwe applicaties. Het motto is ‘Praktijk en wetenschap’ hetgeen in zal houden dat u niet alleen lezingen voorgeschoteld krijgt over de technieken van morgen, maar ook ziet u de nodige praktijkvoorbeelden die u meteen toe kunt passen.
Een goed voorbeeld van de combinatie tussen de praktijk en wetenschap is de lezing van Nico Baars, een TU/e-student die werkzaam is bij Strukton Rail. Tijdens de lezing vertelt Nico Baars over boordnetomzetters in treinen die zij hebben toegepast. Eigenschappen van deze omzetters zijn een laag gewicht, weinig componenten, een lage prijs en geen geluid. Daarbij schakelen ze met een hele hoge frequentie en gebruiken 1700 V IGBT’s, die verliesarm worden geschakeld.
Henk Huisman en Mark Caris, eveneens van de TU/e gaan tijdens hun lezing in op precisie vermogensversterkers. Deze versterkers voor grote vermogens worden veelal gerealiseerd met schakelende circuits. Deze veroorzaken elektromagnetische storing en signaalvervorming, waarvoor filters nodig zijn die ruimte, gewicht en geld consumeren. Een alternatief is het gebruik van hogere frequenties. Dit kan gefaciliteerd worden met interleaved en/of multilevel circuits. Een bijzondere variant wordt onderzocht in het THOR-project PowerDAC waar de sprekers tijdens hun lezing op in gaan.
Ook diverse fabrikanten geven tijdens het event een lezing over de huidige en toekomstige technologieën. Zo gaat Raffael Schnell van ABB als plenaire spreker tijdens zijn lezing in op ‘Future trends in high power MOS controlled power semiconductors’. ABB produceert IGBT-modules die worden toegepast in de transport- en energiesystemen en industriële aandrijvingen. De spreker gaat in op de huidige mogelijkheden van de IGBT-modules en laat ook zien welke mogelijkheden er zijn door zowel de mechanische- als de elektrische parameters te optimaliseren.
STMicroelectronics presenteert tijdens hun lezing diverse nieuwe technologieën waaronder de Silicon Carbide en Gallium. De 1200 V SiC MOSFET heeft eigenschappen die energie besparen die normaal gesproken verloren gaan. Een ander voorbeeld is de GaN HEMT. Een voordeel is de schakelcapaciteit waarbij een voedingssysteem kan werken bij hogere frequenties. Tijdens de presentatie geeft STMicroelectronics de voordelen aan van deze nieuwe technologieën, de toepassingen en de verdere roadmap.

PV-systemen en DC-netten
Tijdens de dag zijn er een aantal lezingen die gaan over de energieopwekking van morgen en de distributie van de energie via een DC-net. De dag wordt zelfs geopend met de lezing ‘LVDC netten, de keuze van spanningsniveau’ door Harry Stokman van Direct Current. Hij stelt dat de chaos nu al compleet is, want wordt het 12, 24, 350, 380, 700 of 760 V?
Er zijn veel applicaties waar voor elk systeem een optimale spanning geldt. Wil men tot een totaal systeem komen, dan dient er gekozen te worden voor een systeem dat met andere systemen kan samenwerken. Wij hebben hier een onderzoek naar gedaan om tot een voorstel te komen dat in de gehele markt kan leiden tot een DC-systeem zonder de netten hybride te maken. Dus geen systeem met AC en DC gemengd, aldus Harry Stokman.
Ulrich Boeke van Philips Research zal in zijn lezing ‘DC Power Grids for Energy Efficient Buildings’ u meer vertellen over een 2 fase DC power net van ±380 VDC dat bedoeld is om het welbekende 3 fase net van 400 V te vervangen. Aan de hand van voorbeelden laat hij zien dat ook dit net geschikt is voor alle toepassingen die we nu ook tegenkomen in een bedrijf zoals motorregelingen, verlichting, etc,
Een lezing waarbij het zowel om DC-grids als PV-systemen gaat is de verhandeling van Robert van der Sanden van Heliox genaamd ‘Solar Microconverter for DC Grid Applications’. In zijn verhaal laat hij u een aantal micro-inverters zien die bedoeld zijn om elk solarpaneel direct te kunnen koppelen met een DC-grid.
Uiteraard moeten de solarpanelen ook nog geplaatst worden. Bij het ontwerpen en aansluiten van PV-systemen zijn er diverse randvoorwaarden die beoordeeld moeten worden om te komen tot het gewenste resultaat. De capaciteit van de componenten is belangrijk maar ook spanningsniveau en risico’s op harmonische vervorming. Sjef Cobben geeft een overzicht van recente studies die zijn gedaan op de TU-Eindhoven.
Tenslotte zal Dan Donati van AMETEK Programmable Power Solutions u laten zien hoe een PV-paneel gesimuleerd kan worden om zo gemakkelijk inverters te kunnen testen.

Bezoek is gratis
Het Vermogenselektronica event vindt plaats op 18 juni in het auditorium van de Technische Universiteit, Den Dolech 2, 5612 AZ Eindhoven. Dit ligt op 10 minuten loopafstand van het station. Net als elk ander event van FHI is ook dit evenement gratis te bezoeken. U dient zich wel van te voren aan te melden via de speciale site. Hier treft u ook alle verdere informatie aan inclusief het complete programma.
De website vindt u op www.fhi.nl/vermogenselektronica

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events