Beurzen, congressen, seminars, events
5 juni 2014

Vermogenselektronica event 2014

DC-netten tot inventieve componenten

Ook dit jaar organiseert FHI weer het Vermogenselektronica event. Dit jaar vindt dit plaats op 24 juni bij de Haagse Hogeschool in Delft. Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied van vermogenselektronica. Het congresprogramma met 26 lezingen en de kennismarkt maken dit event tot een dag waar u zeker bij moet zijn. Na afloop van het lezingenprogramma bestaat ook nog de mogelijkheid om een rondleiding door de laboratoria ‘DC systems and Storage’ en ‘Electrical Power Processing’ van de TU Delft te volgen.

Vermogenselektronica gaat tegenwoordig veel verder dan jaren terug. Toen ging het voornamelijk om het regelen van belastingen zoals motoren, verwarmingen en verlichting, maar ondertussen vinden we vermogenselektronica ook bij de opwekking en distributie van elektrische energie. Bij de opwekking zien we dat het gaat om bijvoorbeeld windgeneratoren en zonne-energiesystemen waar de opgewekte spanning omgezet wordt naar een wisselspanning van 50 Hz die in fase loopt met de netspanning zodat levering aan het lichtnet geen problemen geeft. Bij de distributie zien we vermogenselektronica bij het transport van energie over de zeebodem. Hier gebruikt men tegenwoordig gelijkspanning hetgeen wil zeggen dat er omzetting plaats moet vinden van wisselspanning naar gelijkspanning en terug.
In alle gevallen zien we dat de vermogensdichtheid waar we over praten aanzienlijk is. Hoge spanningen en stromen moeten met halfgeleiders geschakeld worden waarbij het rendement van de omzetting zo hoog mogelijk moet zijn. Dit betekent dat de gebruikte componenten aan veel hogere eisen moeten voldoen dan die vroeger in een simpele motorregeling werden gebruikt.
Bij vermogenselektronica moet u overigens niet alleen aan de grote vermogens denken, want tegenwoordig komen we vermogenselektronica bijna overal tegen. Kijk maar eens naar de voedingen die vandaag de dag bij apparatuur geleverd worden. Wanneer was het voor het laatst dat u bij een telefoon een lader geleverd kreeg die met een analoge voeding met een standaard transformator was uitgerust? Waarschijnlijk was dat jaren geleden.
Voor een goed werkend apparaat is allereerst een goede, doordachte schakeling nodig die dat doet wat de ontwerper voor ogen heeft. Voor het maken van zijn ontwerp, gebruikt de ontwerper natuurlijk de nodige software om het schema te tekenen, de schakeling op de computer te simuleren en de bijbehorende print te ontwerpen. Als het om software gaat, zijn er natuurlijk de standaard ontwerppakketten voor elektronica, maar als het gaat om voornamelijk vermogenselektronica, dan is het pakket van Simulation Research Caspoc misschien een beter alternatief (figuur 1). Tijdens Vermogenselektronica 2014 zullen zij hun product op de kennismarkt ten toon stellen en één van de lezingen wordt door Peter van Duijsen van dit bedrijf gegeven. In zijn lezing zal hij het gaan hebben over het sneller laden van elektrische auto’s vanuit een DC-net. Waarschijnlijk zal hij dit verhaal ondersteunen met simulaties vanuit hun EDA-software.

Voor het complete artikel klik hier

Voor meer informatie over het Vermogenselektronica event en om in te schrijven klik hier.
Voor meer informatie over Simulation Research Caspoc klik hier.
Voor meer informatie over Toshiba klik hier.
Voor meer informatie over Glyn, de distributeur voor Toshiba klik hier.
Voor meer informatie over Vishay BCcomponents B.V. klik hier.
Voor meer informatie over Ecomal klik hier.
Voor meer informatie over FTCAP GmbH klik hier .
Voor meer informatie over Elincom klik hier .

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events