Beurzen, congressen, seminars, events
Dr. Paulus Kruger van Astron sluit het RF Technology event af met een lezing over LOFAR.
3 april 2024

RF Technology event 2024

Met o.a. de onvermijdelijke komst van 6G

Het grootste RF-event van Nederland gaat weer bijna van start. Op 18 april bent u welkom in Leusden voor het RF Technology Event. Ook dit jaar weer een dag vol inspirerende lezingen door toonaangevende sprekers en interessante exposanten die graag laten zien waar ze mee bezig zijn. Kortom een dag om kennis op te doen en ruim de tijd te hebben om nieuwe connecties aan te gaan.

Ondanks dat FHI praat over het grootste RF-event van Nederland, valt als eerste op dat de opzet een stuk kleiner is dan andere jaren. In plaats van een overvolle dag met lezingen, is er dit jaar voor gekozen om alle lezingen van de ochtend te herhalen in de middag. Op zich voor hen die moeite hebben om te kiezen, een prettige opzet. Ook de plek waar het evenement gehouden wordt, is wat kleiner dan we gewend zijn. Dit jaar heeft FHI er voor gekozen om de bijeenkomst in het eigen gebouw te organiseren.

Voorbereidt op de komst van 6G

Professor Filip Louagie van IMEC opent de dag. Hij is werkzaam bij een toonaangevend onderzoekscentrum op het gebied van nano-elektronica en digitale technologie en zal u meenemen langs de uitdagingen die de weg naar 6G markeren.
“De huidige draadloze communicatiesystemen zijn notoir onbetrouwbaar.” Louagie windt er geen doekjes om. “Ze zijn niet voorspelbaar en onvoldoende tijdsgevoelig.” Dit laatste houdt in dat de latentie niet te garanderen is. In bijv. de automotive industrie is betrouwbare en snelle dataoverdracht cruciaal voor de veiligheid, zeker met zelfrijdende auto’s. “In het verkeer vinden per definitie onverwachte situaties plaats en daar moet een zelfrijdende auto direct op kunnen reageren. Met 5G kan het in theorie wel. Er zijn al grote stappen voorwaarts gezet, met name op het gebied van time sensitive networking (TSN), maar we zijn er nog lang niet”, aldus Filip Louagie.

Op weg naar 6G en THz-communicatie

Dr. Taro Eichler van Rohde & Schwarz zal ook het onderwerp 6G aansnijden. Nieuwe frequentiebereiken zoals sub-THz en THz hebben frequenties die zich uitstrekken van 0,1 THz tot 3 THz en vallen in het spectrale gebied tussen microgolf- en optische golven en beloven een overvloed aan toepassingen, o.a. voor 6G.
Om dit potentieel volledig te benutten, is het van cruciaal belang om de propagatiekarakteristieken te begrijpen. Meettechnieken zijn dus nodig om parameters zoals padverlies, temporele spreiding, tijdsvariantie en doppler te kunnen bepalen. Ook zullen fotonische technologieën in de toekomst een sleutelrol spelen, waardoor multi-octaaf fotonische RF-bronnen en -ontvangers mogelijk worden. Door dit alles zal er het nodige op meettechniek veranderen om te komen tot 6G. Taro Eichler zal u hierover het nodige kunnen vertellen.

Galvanisch geïsoleerde meting

Het uitvoeren van nauwkeurige RF-metingen brengt uitdagingen met zich mee, vooral wanneer de meetantenne en de RF-spectrumanalysator zich op afstand bevinden. Traditionele lange coaxkabels brengen nadelen met zich mee. Walter Beekman van Raditeq (namens CN Rood) zal u laten zien dat het RadiLink-systeem een uitgebreide oplossing biedt via een volledig transparante RX/TX-link, die functioneert over een breed frequentiespectrum van 9 kHz tot 8 GHz. Hij gaat dieper in op de onderliggende technologie, legt de voordelen ervan uit en schetst mogelijke toepassingen van RadiLink.

Precisie optimaliseren

Het is vaak nodig om een ​​Device Under Test te meten, dat is gemonteerd op een armatuur die op een printplaat is bevestigd. Automatic Fixture Removal (AFR) is een techniek die kan worden gebruikt om moeilijk bereikbare apparaten nauwkeurig te meten. Brian Walker, Sr. RF Engineer SME bij Copper Mountain Technologies zal namens Acal BFi deze methode introduceren. Tijdens de presentatie zullen alternatieve methodologieën worden onderzocht, waarbij gevallen worden belicht waarin deze mogelijk niet voldoende accuraat zijn.

RF shielding met FIP

Qblox is een bedrijf dat zich richt op kwantum-geïntegreerde circuits en schaalbare kwantumcomputers. De computerborden bevatten verschillende componenten die onderlinge RF-interferentie kunnen ondervinden. Vanwege de hoge vermogensniveaus is veelal thermisch beheer van cruciaal belang. Echter, traditionele koelblokken kunnen fungeren als antennes. Speciale koelblokken die geheel over de betreffende chips worden geplaatst, kunnen de effecten hiervan verminderen. Het raakvlak tussen koelblok en PCB wordt voorzien van een uiterst secuur aangebrachte RF-afscherming gecreëerd met behulp van een form-in-place (FIP) afdichting. Leendert de Voogd, productmanager bij EEMC laat u zien waar het hier om gaat.

De techniek achter LOFAR

De grootste radiotelescoop ter wereld staat op een terp in Drenthe. Het gaat hier om een LOFAR (Low Frequency Array) bestaat uit een netwerk van ruim honderdduizend antennes waarmee zelfs signalen met een lage frequenties uit de begintijd van ons heelal zijn te ontvangen. Dr. Paulus Kruger spreekt tijdens het RF Technology event over de technologie achter deze telescoop.

“Juist de signalen met een lage frequenties zijn interessant, omdat ze het verst dragen waardoor we diep in het heelal kunnen kijken. Zo hebben astronomen dankzij LOFAR miljoenen ontdekkingen gedaan zoals nieuwe pulsars, enorme explosies en zwarte gaten”, aldus Paulus Kruger.

Voor een juiste interpretatie is het belangrijk dat de kwaliteit van de data die met de antennes opgevangen wordt, optimaal is. Om dit te bereiken, moest het team omgevingsinvloeden zoveel mogelijk uitbannen. Een lastige opgave, want hoewel Drenthe voor Nederlandse begrippen een dunbevolkte provincie is, is er toch relatief veel ‘ruis’ die de werking van de telescoop kan beïnvloeden. Tijdens zijn presentatie zal Paulus enkele technieken laten zien die ze hebben ontwikkeld om de zwakke galactische signalen te kunnen detecteren tussen de enorme hoeveel ‘ruis’ door die soms miljarden keren sterker is.

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events