Beurzen, congressen, seminars, events
10 november 2022

PROFIdag 2022

Een dag bijpraten over PROFINET en IO-link

Op dinsdag 22 november organiseert PI Nederland de jaarlijkse PROFIdag in de Basiliek in Veenendaal. Dit belooft hét evenement op het gebied van industriële communicatie binnen de besturingstechniek te worden. Tijdens dit kennis- en netwerkevent staan vele experts volledig tot uw beschikking met al hun kennis over industriële communicatie en netwerkprotocollen, niet alleen in vele lezingen maar ook te ontmoeten tijdens de pauzes.

Afbeelding 1

De eerste PROFINET-installaties zijn inmiddels ruim 10 jaar oud en installaties worden steeds groter. Ze worden uitgebreider en veelal gekoppeld aan andere netwerken. Door deze wijzigingen nemen ook de problemen langzamerhand toe. In de diverse lezingen tijdens de PROFIdag wordt u bijgepraat over allerhande zaken die met deze communicatiebus van doen heeft. Neem bijvoorbeeld het herkennen van problemen. Ook als alles ‘koek en ei’ lijkt te zijn, dan kunnen er toch problemen zijn waardoor er bijvoorbeeld vertraging is in het berichtenverkeer. Wie meer hierover wil weten moet absoluut de lezing van Bart Pape van Helmholz Benelux bijwonen. Hij gaat het hebben over PROFINET-diagnose en leert u veelvoorkomende problemen op PROFINET te herkennen. Ook zal hij bespreken hoe deze problemen opgelost of voorkomen kunnen worden (afbeelding 1).

De lezing van Bart is één van de 15 lezingen die dag, een dag die begint om 9.00 uur en eindigt om 17.00 uur. De eerste twee lezingen zijn plenair, beginnende met een lezing van Karsten Schneider van PI International waarin hij een overzicht geeft van de huidige staat van PROFIBUS, PROFINET, IO-Link en omlox en belicht hij enkele toekomstige ontwikkelingen en hoe deze de reis van Industrie 4.0 zullen ondersteunen. Daarna vertelt Jeroen Broekhuijsen (onderzoeksleider Digitale Fabriek TNO) aan de hand van een aantal praktijk cases over hoe bedrijven data tot waarde kunnen laten komen in verschillende toepassingen zoals Predictive maintenance, nieuwe dienstverlening, OEE dashboards en root cause analyse.

Afbeelding 2

PROFINET- en IO-Link voor een schoon toilet
De firma Pop-up Toilet levert ‘slimme’ sanitaire toiletten voor openbaar gebruik. De meest geavanceerde versie, 5 Star geheten, zit boordevol techniek om niet alleen optimale reiniging en persoonlijke hygiëne te bieden, maar ook efficiënt beheer op afstand. Murrelektronik is betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit stukje geavanceerde techniek waarbij volop gebruik is gemaakt van IO-link en PROFINET. Tijdens de PROFIdag vertelt Laurent van der Pluijm, application engineer bij Murrelektronik, meer over deze klantcase (afbeelding 2).
Pop-up Toilet wilde een systeem dat er voor zorgt dat, mocht er toch iets mis gaan, zij op afstand alles in beeld hebben. Zo willen zij, net als de exploitant, actuele informatie over het gebruik van het toilet, terwijl je zo’n openbaar toilet ook nog zo duurzaam mogelijk wil laten draaien. Het toilet kan alle informatie via een 5G edge-gateway doorsturen naar het cloudplatform van de klant.
Per toiletunit kunnen wel 120 meetwaarden gemonitord worden en is het met IIoT mogelijk om het toilet 24/7 toegankelijk te houden. Veel van dat wat gemeten wordt, zal een achteloze toiletbezoeker niet snel verwachten. Zo wordt het gewicht dat rust op de vloer gemeten om vast te stellen of de gebruiker van het toilet een volwassen persoon is of een kind. Bij een bepaald gewicht kun je bijvoorbeeld besluiten dat de elektrisch vergrendelde deur niet op slot kan, omdat dit bij een kind een gevaar met zich meebrengt.
Er zijn twintig IO-Link-apparaten in een unit verwerkt. Ook bevatten de toiletten veel lineaire drives, met name voor de reiniging van de vloer en de muren.

Afbeelding 3

Nog enkele aanraders
Steeds vaker worden netwerken niet meer homogeen ingericht voor slechts één PLC en de daaraan gekoppelde I/O-communicatie, maar communiceren meerdere PLC’s en I/O-blokken in één netwerk. Ook zien we dat de koppeling tussen OT en IT een vlucht maakt voor visualisatie, onderhoud op afstand, productiedata-acquisitie en sensor-2-cloud-applicaties. Netwerkplanning en virtuele scheiding (VLAN) van netwerken worden daarom steeds belangrijker in automatiseringsprojecten. Niet alleen gaat het daarbij om het voorkomen van IP-adresproblemen, maar ook over wie wat mag, waar toegangen voor bepaalde gebruikers geblokkeerd moeten worden, hoe cyber security ingebouwd moet worden en meer. René Heidl van Indu-Sol zal namens Prokorment het daarom gaan hebben over ‘Network planning for heterogeneous/convergent network structures’. Goed nadenken en goede tools om het netwerk te plannen zijn daarbij van essentieel belang. De planingsoftware van Indu-Sol kan u daarbij helpen (afbeelding 3).

Afbeelding 4

‘De toekomst van modulaire machinebouw met MTP & OPC UA’is de titel van de lezing van Gerjan Woelders van Turck. Hij zal het gaan hebben over MTP. Dit staat voor “Module Type Package” en is een fabrikant-onafhankelijke standaard voor een snelle en eenvoudige configuratie en implementatie van modulaire productie-installaties. De uitdagingen voor het modulair opbouwen van machines en installaties zijn een snelle en eenvoudige configuratie en implementatie van de afzonderlijke modulen (afbeelding 4).

Walter Stoops van Pepperl + Fuchs gaat het hebben over Ethernet APL en hoe dit u nu helpt en in de toekomst. Het toepassen van nieuwe technologie is altijd een beetje eng. Maar wat nu als we technologie toepassen die we allang kennen. Ethernet, PROFINET en PROFIBUS DP & PA zijn gekende technologieën, APL maakt daar gebruik van. De vraag is dan: wat biedt het u nu en wat biedt het voor de toekomst? Walter zal u daar een antwoord op geven.

Is draadloos Profinet in combinatie met ProfiSafe mogelijk?
Naast alle lezingen is er natuurlijk ook een kennismarkt waar u na kunt praten over de lezingen. Dit jaar is B.E.S.D. Benelux alleen op de kennismarkt te vinden en geeft geen lezing. Zij tonen die dag een praktijkvoorbeeld waarbij draadloos PROFINET gecombineerd wordt met PROFISAFE in een omgeving die niet bepaald vriendelijk is voor draadloze communicatie.
B.E.S.D. werd gevraagd om mee te denken over de vraag of PROFINET en PROFISAFE te combineren zijn voor een machine voor de glastuinbouw bedoeld voor hydroponic- of hydrocultuur-systemen. De machine wordt daar gebruikt voor het plaatsen en verwijderen van drijvers met planten in waterbassins (afbeelding 5). Hiertoe moet de machine zich, op basis van de te planten of te oogsten drijvers, zelfstandig langs de bassins kunnen bewegen. De afstanden die de machine moet afleggen, is al snel zeer groot, terwijl de bediening vanaf een centrale plaats bij de verwerkingsstations plaatsvindt, zodat de operator zo min mogelijk meters hoeft te maken. Een draadloos netwerk heeft hier duidelijk de voorkeur, maar hoe moet dat in plantenkas die vol met metalen constructiedelen staat. Uiteraard moet ook aan de veiligheid gedacht worden en moet er dus ook gewerkt worden met PROFISAFE.

Afbeelding 5

Samen met B.E.S.D. Benelux is het probleem in kaart gebracht en is er gekozen voor een Wifi-client (AirBox) van de fabrikant Acksys voor op de machines. De ‘vaste wereld’ is voorzien van een drietal access-points (AirLink) die in verbinding staan met het machinenetwerk. De gekozen hardware is uitgerust met Diversity-ontvangers, hetgen wil zeggen dat er twee ontvangers gebruikt worden met elk een eigen antenne. De client schakelt op basis van de verbindingskwaliteit tussen de ene antenne en de andere waarbij het moment van overschakelen zo kort mogelijk moet zijn in verband met de PROFISAFE-communicatie die over deze verbinding loopt. De AirBox en AirLink weten dit omschakelen ‘veilig’ te doen door de verbinding eerst met de secundaire radio op te bouwen alvorens die met de primaire radio te verbreken, hierdoor kunnen minieme omschakeltijden worden gerealiseerd. De specialisten van B.E.S.D. laten u dat graag op de PROFIdag zien.

Deelname aan de PROFIdag is gratis voor eindgebruikers en system integrators. Na aanmelding wordt u op de hoogte gehouden van de invulling van het programma.

Meer nieuws van PI Nederland
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events