Achtergrond
14 mei 2009

Machinebouw – snel, solide en flexibel

Uitgebreid componentenpakket maken het de machinebouwers gemakkelijk.

Even snel iets maken is er in de machinebouw vaak niet bij. Voordat het eindresultaat bewonderd mag worden, zijn er vele uren van denken, tekenen en bouwen voorbijgegaan. Toch kan het proces sneller door gebruik te maken van slimme componenten. Met name als het gaat om prototyping of een machine waarvan slechts één exemplaar gebouwd wordt, kan veel tijd bespaard worden door niet alle delen van de machine zelf te willen bouwen.

Elke machine bestaat uit een mechanische basisconstructie waarin o.a. motoren, sensoren en bewegende delen zijn gemonteerd. Dit zijn onderdelen die natuurlijk niet zelf gemaakt worden, omdat dit immers werk is voor specialisten. Vaak zie je ook dat voor de mechanische basis gebruik gemaakt wordt van standaard in de handel verkrijgbare profielen. Toch blijft er aan een beetje machine heel veel constructiewerk over waarvoor de onderdelen grotendeels zelf vervaardigd moeten worden. Dat het zelf maken van onderdelen veel tijd in beslag neemt, zal iedereen wel weten. Er moet immers eerst een goede set tekeningen gemaakt worden waarna draaibanken, freesbanken en aanverwante machines aan het werk gezet kunnen worden om de onderdelen te vervaardigen. Even snel vanaf een kladje een deel van een machine maken om te kijken of een idee in de praktijk ook wel zo gaat werken, zit er niet in tenzij u gebruik maakt van slimme bouwmaterialen. Meccano en Fisher Technik zijn van die producten waarmee snel en eenvoudig iets gemaakt kan worden. Beide producten hebben als nadeel dat ze niet geschikt zijn voor grote bouwwerken en al helemaal niet voor machines die daadwerkelijk gebruikt moeten worden. Verder dan een testje of een simpel prototype kunt u niet gaan met deze als speelgoed bedoelde bouwdozen.
Een aantal jaren geleden bedacht de heer Piet Steursma, toenmalig directeur van de firma STT Products BV uit Tolbert, een bouwsysteem dat de voordelen van Meccano combineert met de dagelijkse praktijk van de machinebouwer. Een bouwsysteem dat geschikt is voor zowel eenmalige machines maar ook gebruikt kan worden voor prototypes en daarna gemakkelijk weer te demonteren is voor hergebruik. Toen hij bijna twee jaar geleden zijn stokje overdroeg aan Menno Kooistra, kreeg hij tijd om zijn idee uit te werken. Zo ontstond Systeem 125 dat nu onder regie van Menno geproduceerd wordt.

meer informatie: www.system125.nl

Voor het complete artikel klikt u hier