Embedded systems
13 maart 2012

Klaar zijn voor morgen is lastig

Embedded elektronica levert de flexibiliteit die gevraagd wordt

Waar gaan we in de komende jaren naar toe. Dit is natuurlijk een belangrijke vraag voor iedereen die zich bezig houdt met ontwikkelen. R&D kost immers tijd en het zou jammer zijn dat een product waaraan jaren ontwikkeld is, op het moment van uitkomen achterhaald is. Time to market en het goed bijhouden van de trends zijn dan ook van essentieel belang. Probleem hierbij is echter dat dit zeer lastig is. Neem alleen al de vraag wat we over een paar jaar mogen verwachten.

Als we vertellen dat de ontwikkelingen binnen de elektronica, ICT en alle aanverwante gebieden, sneller gaan ‘dan het geluid’, dan vertellen we niets nieuws. Al jaren is de nieuwe computer die we kopen al verouderd op het moment dat hij op de markt komt omdat er al weer nieuwe IC en technologieën op de markt zijn waardoor hij nog sneller en nog beter zou kunnen.
Binnen deze wereld proberen we met z’n allen nieuwe producten te maken die zo goedkoop mogelijk moeten zijn, maar wel voldoen aan de verwachtingen van de gebruikers. Dat alles is zeer lastig, want alle moeite en tijd die in de ontwikkeling is gestoken, moet natuurlijk wel terugverdiend worden. Dat wat u dus vandaag ontwikkelt, moet in feite zo gemaakt zijn dat het gemakkelijk kan mee-evolueren met de nieuwe trends. Het inschatten van dat wat gaat komen, is immers lastig, want wie had bijvoorbeeld drie jaar geleden gedacht dat Windows Mobile nu zo goed als verdrongen is door Android (zie figuur 1). Zelfs de allerbeste ‘glazen bol’ had dat waarschijnlijk niet laten zien.
Gelukkig kan met embedded elektronica heel veel bereikt worden. Aan de ene kant geeft dit de mogelijkheid om heel veel functionaliteit in een zo klein mogelijk volume onder te brengen, maar hierdoor is het ook een stuk gemakkelijker om bij te blijven. Software is immers veel flexibeler dan hardware en door het feit dat hardware opnieuw geprogrammeerd kan worden, kan veel gemakkelijker een aanpassing in de functionaliteit doorgevoerd worden.
Een trend die de laatste jaren zeer nadrukkelijk is ingezet, is het vervangen van mechanische onderdelen door software. Het meest bekende daarvan is het toetsenbord met alle schakelaars. Overal zie je dat dit vervangen wordt door een zeer flexibele uitvoering bestaande uit een aanraakscherm en software. Dit is niet het enige, want laatst kwamen we een oplossing tegen voor de veiligheid rond bewegende robots. Daar waar vroeger grote hekwerken en lichtschermen er voor moesten zorgen dat niemand op de werkvloer in aanraking kon komen met de bewegende robot, kan dit nu met een software-oplossing op basis van de beelden van een 3D-camera. De mechanische barrière wordt daarmee door software vervangen.

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van National Instruments
Meer nieuws over Embedded systems
Meer nieuws over IPC's