Beurzen, congressen, seminars, events
13 maart 2024

Industrial Ethernet event

Kennis- en netwerkevent op gebied van industriële netwerkcommunicatie

Tijdens het Industrial Ethernet-event kunt u zich laten informeren over actuele ontwikkelingen zoals TSN en Ethernet-APL. Maar ook interessante praktijkcases en onderwerpen als netwerkarchitectuur en kabeldiagnostiek komen aan bod.

FHI en PI Nederland organiseren samen het Industrial Ethernet-event om de gebruikers en potentiële gebruikers te informeren over de mogelijkheden van Industrial Ethernet. Bezoekers krijgen een collectief consult met volledige informatie over de basis, het gebruik maar vooral de integratie en de mogelijkheden hiervan, waarbij de innovatie net is begonnen en de mogelijkheden eindeloos zijn.

Lezingenprogramma

De dag begint om 9 uur met ontvangst en koffie waarna als eerste een plenaire lezing gegeven wordt met als titel “Industrieel Ethernet: Meer dan alleen een kabeltje’. De presentatie van deze lezing is in handen van Rob Hulsebos, werkzaam bij Enode Industrial Networks. Rob Hulsebos gaat in op de betekenis van Industrieel Ethernet. Is het simpelweg hetzelfde als Ethernet voor kantooromgevingen, maar dan aangepast voor industriële toepassingen? Niet helemaal. De industrie stelt specifieke eisen aan netwerken die verschillen van die in kantooromgevingen. Maar het type kabel is slechts een deel van het verhaal. Naast het bekende TCP/IP-protocol worden in de industrie ook diverse andere protocollen gebruikt, zoals ProfiNet en Ethernet/IP. Maar waarom zijn deze protocollen eigenlijk noodzakelijk? En waarom zijn technologieën zoals TSN (Time-Sensitive Networking) en single-pair Ethernet zo interessant in deze context? Tijdens de opening van het event geeft Rob Hulsebos antwoord op deze vragen.
Na deze plenaire lezing wachten er op de bezoekers nog 12 lezingen die in drie parallel lopende sessies gehouden worden. Een greep uit deze lezingen:

  • De rol van Industrial Ethernet in robotisering & end-of-arm toolings
    Ontdek de kracht van Industrial Ethernet in robotisering en end-of-arm toolings. Wel eens gehoord van de termen zoals Fast Startup en Quick Connect? Binnen PROFINET en Ethernet/IP systemen zijn deze methoden erop gericht de opstarttijd te minimaliseren en daarmee het proces te optimaliseren. Tijd is geld, zeker in productieomgevingen, en in deze lezing, gegeven door Gerjan Woelders (Turck) wordt hier dieper op ingegaan met ook een praktische demonstratie.
  • Welke IIOT protocollen zijn er en waar moet je op letten voor optimale IoT communicatie
    Tijdens deze lezing (Diederick Nab, WAGO Nederland) worden de verschillen tussen de meest toegepaste IoT communicatie protocollen, zoals OPCUA, REST en MQTT inzichtelijk gemaakt. Daarnaast wordt onder andere met behulp van een user case ingegaan op de mogelijkheden die het publish / subsribe architectuur van MQTT biedt bij bijvoorbeeld cloud communicatie.
  • OT-veldbusstructuren blazen het Scada-netwerk onnodig op
    “Het tegenovergestelde van isolatie is netwerken, en voor netwerken zijn netwerkers nodig!”
    Het OT-netwerkniveau, waar het merendeel van de gegevens voor ERP/MES-applicaties op een hoger niveau wordt gegenereerd, wordt echter gedomineerd door PLC-experts die zich alleen in afzondering op hun gemak voelen. Qua netwerktechnologie ligt het OT-niveau dus dwars voor de hogere IIT/Scada- en IT-netwerken. Het IIT/Scada-netwerk moet veel moeite doen om dit nadeel van het gebrek aan netwerkconnectiviteit te compenseren. Bij een echt project met 22 PLC’s en een overkoepelend IIT/Scada-netwerk werden vermijdbare onnodige kosten aangetoond in de orde van grootte van 100.000 euro. Namens Prokorment verteld Rene Heidl (Indu-Sol) u meer.
  • Eenvoudige netwerk-security voor uw machines met zones en conduits
    Hoe kunt u uw industriële netwerken beveiligen tegen cyberaanvallen? Welke normen en wetten zijn van toepassing op machineveiligheid? Hoe kunt u zones en conduits gebruiken om uw machines en installaties te beschermen? Dit zijn enkele van de vragen die worden beantwoord in deze presentatie, die gebaseerd is op de internationale norm IEC 62443 voor cybersecurity in industriële automatiseringssystemen. Deze norm biedt een gestructureerde aanpak voor het beveiligen van industriële netwerken tegen cyberdreigingen. Binnen deze norm zijn de concepten van zones en conduits belangrijk. Door deze te definiëren en toe te passen, kunt u uw netwerk opdelen in segmenten die gemakkelijker te beheren en te beveiligen zijn. In deze presentatie, gegeven door Carsten Bokholt (Helmholz GmbH & Co. KG), krijgt u praktische informatie over hoe u zones en conduits kunt implementeren. U leert ook hoe u kunt voldoen aan de Cyber-Resilience-Act van de EU, die nieuwe eisen stelt aan de cyberweerbaarheid van kritieke infrastructuren.
  • Van regelgeving naar praktijk – toekomstbestendige machine safety
    Bij Industry 4.0 staat automatisering, met einddoel systeem-naar-systeem integratie, en daarbij horende onderlinge communicatie, centraal. Om binnen deze automatisering en robotisering veilig te kunnen blijven werken, is een Machine Directive wetswijziging geaccepteerd. Gedurende de presentatie wordt de wetswijziging uitgediept, in combinatie met toekomstbestendige safety communicatietechnologie. Daarbij staan zoveel mogelijk van de al bestaande en gebruikte automatiseringstechnieken centraal. Als specialisten in industriële netwerken gaan Sep Schraven en Yuan Lee (HMS Networks) door deze zaken heen, naast andere gerelateerde onderwerpen zoals 5G draadloze communicatie en machine-naar-machine integratie. Praktisch, technisch en inhoudelijk.

Meet & Greet

Dit jaar is er in het programma extra tijd gereserveerd om de beursvloer te kunnen ontdekken! Tijdens de Meet & Greet krijg je namelijk de mogelijkheid om verschillende stands te bezoeken en jouw uitdagingen & vraagstukken met de exposanten te bespreken. Op verschillende stands zijn er live demo’s te zien en krijg je de kans op zelf aan de slag te gaan. De demo’s die je kunt ervaren:

  • Om een betrouwbaar industrieel netwerk te creëren moet je weten welke keuzes je hebt. Murrelektronik laat je met een demo zien welke keuzes van belang zijn zodat je de juiste switches kiest voor jouw toepassing.
  • Voor de toepassing van OT-specifieke protocollen zoals PROFINET of Ethernet/IP zijn traditionele OT-netwerken voorzien van specifieke netwerkcomponenten. Maar de innovatie binnen de industriële automatisering staat niet stil en waardoor er soms aanpassingen aan het netwerk of de netwerkcomponenten nodig is. Aan de hand van een demonstratie laat Phoenix Contact je zien dat een bestaand OT-netwerk voor uitdagingen kan zorgen wanneer er een nieuw type protocol zoals OPC UA pub/sub gebruik gaat maken van dat netwerk. De demonstratie wordt afgesloten met het tonen van een oplossing voor deze uitdagingen.
  • Aan de hand van een demonstratie laat Prokorment zien hoe 3 PLC’s met één OT backbone verbonden zijn aan het netwerk op Scada niveau.

Op de beursvloer is volop gelegenheid om het gesprek aan te gaan met de exposanten en kennispartners. Ga met ze in gesprek en leg ze uw vragen en uitdagingen voor.

Het Industrial Ethernet event vindt plaats op 26 maart 2024 van 09:00 tot 15:30 in De Basiliek te Veenendaal.

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events