Harde cijfers bevestigen
Toepassing KNX levert energiebesparing en flexibiliteit
De wereldwijde energiebehoefte neemt toe en tegelijk worden energiebronnen schaarser. Een aanzienlijk deel van het primaire energieverbruik – ongeveer 40% – gaat op in gebouwen. Energie-efficiëntie bij gebouwen is dan ook een belangrijke doelstelling en vereiste. Gebouwautomatisering op basis van KNX blijkt een bewezen aanpak om ingrijpend energie te besparen. Dit is belangrijk om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese norm EN 15232, die voor een gebouw met A-label een integrale en overkoepelende automatisering voorschrijft. Daarnaast krijgen we ook te maken met Smart Grids. Ook hier kan KNX een belangrijke betekenis krijgen.
Zonder geautomatiseerde besturing zijn verlichting, verwarming, airconditioning en ventilatiesystemen in veel gebouwen voortdurend actief. Dat leidt tot een hoog energieverbruik. Door toepassing van gebouwautomatisering ontstaat er een geïntegreerde besturing van vrijwel alle energieverbruikers. Met behulp van timerprogramma’s zijn verlichting, verwarming en koeling in werking te stellen op tijden dat het gebouw in gebruik is. Ook zijn installatie zo beter te doseren of uit te schakelen na ‘sluitingstijd’. Aanwezigheidsmelders of CO2-sensoren kunnen het verbruik extra beperken. Het centrale bussyteem waarop alle functies zijn aangesloten, maakt integratie mogelijk van bijvoorbeeld zonweringsystemen met daglichtregeling, ventilatiekleppen voor nachtkoeling en vergrendeling van raamventilatie. Zo worden de energiebesparende mogelijkheden optimaal benut. Gebouwautomatiseringssystemen zoals KNX bieden tevens de mogelijkheid om energieverbruik te controleren en te analyseren en naar aanleiding daarvan de instellingen aan te passen.
Optimale besparing met KNX
KNX – de wereldwijde standaard voor woning- en gebouwautomatisering – optimaliseert niet alleen de besturingstechnologie van gebouwen, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan het reduceren van het energieverbruik. Projecten in alle delen van de wereld tonen dit aan. Zo laat een nieuw verzekeringsgebouw in Praag een energiebesparing zien van 60% na het automatiseren van alle gebouwgebonden installaties. Een Hogeschool in Portugal heeft 30% minder energiekosten na het vervangen van conventionele elektrische installaties in de schoolgebouwen door een KNX-systeem. Een logistiek en administratief centrum in België zag het energieverbruik afnemen met een factor 0,75 na het doorvoeren van verschillende automatiseringsstappen in de afgelopen vier jaar. De optimalisering van een verlichtingsinstallatie in een Duits hoofdkantoor overtuigt met harde euro’s. Binnen een jaar bespaarde het bedrijf maar liefst € 100.000,-. Al deze projecten staan beschreven in de laatste editie van het internationale KNX Journal. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van wat KNX-systemen kunnen doen met het energieverbruik in gebouwen. De efficiëntie reikt daarbij vrijwel altijd ver boven het theoretisch haalbare (zie ook http://www.knx.org/news-press/knx-journal).
Kijk voor meer informatie op www.knx.org of voor Nederlands op www.knx-professionals.nl.
Voor het complete artikel klikt u hier