Evaluatieplatform voor zes sensoren
Te gebruiken in combinatie met Arduino, Raspberry Pi en Adafruit
Even snel zien of een sensor toepasbaar is in uw project, kan veel sneller wanneer gebruik gemaakt wordt van kant en klare sensoren en evaluatieprinten. Dit scheelt immers heel veel werk bij het kiezen van de juiste sensoren. Omron heeft daarom een serie evaluatieprinten uitgebracht waarop zes sensoren zijn ondergebracht en die direct ingezet kunnen worden in combinatie met de drie meest gebruikte microcontrollerboards.
Veel elektronische apparaten zijn voorzien van sensoren waardoor de schakeling in staat is om te reageren op fysische grootheden die belangrijk zijn voor de werking van het apparaat of signalen moeten opleveren waarop gereageerd moet worden. Het in een ontwerp opnemen van de juiste sensor heeft veelal heel wat voeten in de aarde, want voordat je weet of een sensor geschikt is, moet de complete schakeling rondom de opnemer ontwikkeld en gebouwd worden. Pas dan is te evalueren of de gekozen sensor dat doet wat er verwacht wordt.
Om het de ontwikkelaar een stuk gemakkelijker te maken, heeft Omron een serie evaluatieprinten ontwikkeld waarop zes verschillende sensoren zijn ondergebracht en die gebruikt kunnen worden met de Arduino, de Raspberry Pi of Feather-serie van Adafruit. Dit zijn drie populaire platforms die zeer bruikbaar zijn voor test- en evaluatiedoeleinden. Met name het feit dat zelfs de software om de sensoren uit te lezen, ook beschikbaar is, maakt dat heel snel een beeld kan worden gevormd van de geschiktheid van de sensor voor uw eigen project.
Drie verschillende
Op de foto in afbeelding 1 zijn de drie printen te zien. Opvalt dat de verschillen klein zijn. Dat klopt ook wel, want ze kunnen allemaal hetzelfde, alleen is de interfacing met de gebruikte microcontrollerplatforms anders. Dit maakt dan ook dat een print die gemaakt is voor een Arduino niet gemakkelijk in combinatie met de vergelijkbare controller van Adafruit gebruikt kan worden. Ondanks dat de software in grote lijnen hetzelfde is en ook de manier waarop de microcontroller geprogrammeerd wordt dezelfde is, moet er dus vooraf bepaald worden met welk microcontrollerplatform er gewerkt gaat worden.
Zoals in afbeelding 2 te zien is, is de print zo ontworpen dat hij met behulp van een pinheader op de microcontroller gemonteerd kan worden. Er ontstaat zo een compact geheel dat prima bruikbaar is voor test- en evaluatiedoeleinden. Bedenk hierbij echter wel dat de microcontrollerprint warmte kan genereren. De temperatuursensor op de evaluatieprint kan daardoor een afwijkende temperatuur weergeven.