Elektronica
9 april 2015

Elektronicaproductie en industrie 4.0

Heel veel is mogelijk, maar het blijft mensenwerk

Industrie 4.0 is een onderwerp waar vandaag de dag heel veel over gesproken wordt. Iedereen is het er over eens dat deze ontwikkeling niet te stoppen is en dat de techniek zo langzamerhand rijp is om op brede schaal deze vierde industriële revolutie uit te gaan rollen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te gaan steken en de netwerken klaar te stomen. Er wordt dus actie gevraagd, want wie nu tot de groep slapers behoort, zou de boot wel eens kunnen missen, alhoewel dat niet voor elke slaper opgaat.

Tweede paasdag is voor de auto- en de meubelbranche nog altijd de topdag. De showrooms lopen vol met mensen die allemaal op zoek zijn naar het nieuwste van het nieuwste en maar wat graag naar huis gaan met het door hen gewenste product geheel in de uitvoering zoals ze dat het liefste zouden willen hebben. Nu is dat nog maar beperkt mogelijk en moeten we het doen met kasten in standaardformaten of de beperkte kleuren van de auto die in de folder staan. Willen we iets anders, dan kan dat veelal niet of daar moet onevenredig veel extra voor betaald worden. Dat willen we nu net niet, want we willen wel de vrijheid en flexibiliteit maar wel voor dezelfde prijs.
Nu is dit nog niet mogelijk, maar voor de bedrijven die industrie 4.0 volledig doorgevoerd hebben, is dit dan geen toekomstmuziek meer. Dan kan de klant in de showroom de auto geheel naar eigen wens samenstellen, compleet met eigen kleuren, bekleding van de stoelen, gewenste motor en alle andere toeters en bellen.
Nu is een auto een vrij complex geheel, maar kijken we naar bijvoorbeeld een keukenkastje, dan is het aantal onderdelen vele malen minder en het productieproces veel simpeler. Daar is de weg naar Industrie 4.0 veel gemakkelijker en sneller te realiseren. Bedenk ook dat hier het nieuwe produceren voor de uiteindelijke klant grote voordelen heeft. Een keuken kan nu echt passend aangeleverd worden zonder dat daar extra kosten voor gemaakt moeten worden.

Elektronica-industrie

De hiervoor genoemde voorbeelden lenen zich heel erg goed voor de nieuwe manier van produceren, maar bedenk wel dat er aan het productieproces een heel traject vooraf gaat waarbij de mens nog altijd een belangrijke rol speelt. De auto en de kast moeten ontworpen worden, het flexibele productieproces moet geregeld worden en er moet onderhandeld worden over de prijs van de diverse onderdelen. Kijken we naar de productie van elektronica, dan zien we dat dit niet anders is. Daarbij is de mens zeker in de beginfase niet weg te denken. Daar komt nog bij dat het aanpassen van het eindproduct aan de wensen van de klant, lang niet zover doorgevoerd kan worden als bij de auto of de keukenkast. Extra functies of aanpassing van de afmetingen, kunnen immers niet zomaar in het bestaande ontwerp doorgevoerd worden. Toch is Industrie 4.0 een ideologie die we bij de productie van elektronica niet uit mogen sluiten. Menig productiebedrijf is nu al een goed eind op weg om het productieproces van ingediend ontwerp, het controleren van de maakbaarheid, het produceren en testen tot aan het uiteindelijke product al grotendeels geautomatiseerd te laten verlopen.
In het kader van de vraag hoe ver de elektronica-productiebedrijven al zijn met het invoeren van Industrie 4.0, spraken we met Marcel Swinnen, Teamleader Test Engineering bij tbp electronics. Hij vertelde dat hij onlangs gedroomd had over dit onderwerp en wat dit voor tbp zou betekenen. In deze droom zag hij hoe elektronica in de toekomst ontwikkeld en geproduceerd wordt. Een droom waarbij hij zich als klant via zijn computer aanmeldde bij het productiebedrijf.
Als eerste kwam hij in een module waar hij de functionaliteit van het nieuwe apparaat in kon spreken waarna de computer hem naar een simulator bracht waar gecontroleerd kon worden of het te maken apparaat ook daadwerkelijk dat zou gaan doen wat de bedoeling was. Kleine aanpassingen konden hier nog uitgevoerd worden totdat de uiteindelijke functionaliteit geheel voldeed aan de wensen. Vervolgens was het uiterlijk aan de beurt waarbij afmetingen, materiaalkeuze en kleur ingesproken konden worden en als resultaat een 3D-model op het beeldscherm opleverde. Na de laatste controle van het gesimuleerde product, zorgde de computer er voor dat het productiebedrijf geheel automatisch aan het werk ging om het nieuwe product te maken.
Deze Star-trek-achtige droom van Marcel zal voorlopig nog geen realiteit worden, maar veel van hetgeen hij gedroomd heeft, is nu al mogelijk en wordt dagelijks toegepast bij de productie van elektronica.

Waar staan we nu
Nu al is veel van het productieproces van elektronica al verregaande geautomatiseerd. Uiteraard is het ontwerp, de keuze van de componenten, het tekenen van het schema en het opstellen van de testprocedure van het eindproduct nog mensenwerk, maar daarna neemt de computer heel veel taken over. Al jaren worden printen (deels) door de computer ontworpen en vandaag de dag zien we dat bij het aanleveren van het printontwerp bij de fabrikant, online gekeken wordt of voldaan wordt aan de regels die bepaald worden door het productieproces. Wie zijn ontwerp bijvoorbeeld bij tbp aanbiedt, weet dan ook al ruim voordat er een onderdeel op de print geplaatst wordt of het eindproduct wel naar behoren zal zijn en dat het te testen is op een goede werking. Online kan de klant daarna het totale productieproces volgen, want iedereen wil immers just in time zijn producten geleverd krijgen. Voor een groot deel gaat nu al alles geheel geautomatiseerd en daar waar de mens nog een rol speelt, helpt tbp op alle fronten om een goed eindproduct te maken. Hiermee is tbp al een heel eind op weg naar Industrie 4.0. Daarna komt het verwezenlijken van de droom van Marcel Swinnen, maar of we dat nog mee gaan maken, zal de toekomst ons leren.

Meer nieuws van VDL TBP Electronics
Meer nieuws over Elektronica
Meer nieuws over ontwikkeling en productie en PCB's