Draadloze Datalogger
Voor heel veel toepassingen de ultieme oplossing
Dataloggers met heel veel ingangen, hebben als groot voordeel dat ze tegelijkertijd vele signalen kunnen volgen om zo de relatie tussen al die verschillende meetwaarden te achterhalen. Heel veel ingangen wil echter ook zeggen dat er heel veel aansluitwerk is, want alle te meten signalen moeten natuurlijk wel bedraad worden. Voor dat je het weet, is de meetopstelling dan een spaghettiberg geworden waar Hioki een fraaie oplossing voor bedacht heeft.
Voor een meetopstelling waar een datalogger met heel veel ingangen voor noodzakelijk is, moet heel veel aansluitdraad gebruikt worden, iets dat niet alleen onhandig en vaak ook onoverzichtelijk is. Ook zijn er vaak fysieke problemen, omdat de meetsignalen letterlijk van overal en nergens vandaan moeten komen (zie figuur 1). Neem bijvoorbeeld een grote machine die een complete bedrijfshal in beslag neemt. Voor een tijdelijke meting aan deze machine, moeten er letterlijk halsbrekende toeren uitgevoerd worden om alle aansluitdraden van de diverse sensoren en andere meetpunten op de logger aan te sluiten. Ook is dit soms onmogelijk, omdat meetsignalen vanuit afgesloten kasten moeten komen die voor een goede werking van de machine gesloten moeten blijven. Even een kabeltje leggen, is dan een ingewikkelde klus geworden, die meer tijd in beslag neemt dan het uitvoeren van de metingen. Daarbij dient men ook vaak nog allerlei, al dan niet succesvolle, maatregelen te nemen om de gevolgen van geïnduceerde storingen en verzwakte en verslechterde signalen vanwege kabelverliezen, te beperken. Dit is erg kostbaar en vaak worden de data, door de slechte verwerking, onjuist weergegeven waardoor verkeerde interpretaties en conclusies kunnen ontstaan.
Uiteraard is het ook mogelijk om bij een meetklus waarbij de signalen van verschillende kanten komen die ver uitelkaar liggen, meerdere loggers in te zetten. Dit is echter weer lastig wanneer de relatie tussen de diverse signalen op een goede manier weergegeven moet worden. Zeker als het om tijdkritische metingen gaat, moet dan gewerkt worden met triggersignalen die er voor zorgen dat alle loggers synchroon lopen en moeten er dan toch nog lange kabels gelegd worden die de loggers verbinden.
Metingen uitvoeren zonder al die draden te moeten gebruiken, zou in veel gevallen de oplossing zijn. Niet alleen werkt dat sneller en overzichtelijker, maar daarmee zijn we ook in eens af van al die lange meetkabels die bij een tijdelijke meting overal overheen gaan en een gevaar op kunnen leveren voor iedereen die rond loopt. De oplossing is de HIOKI LR8410-20, een logger die grotendeels draadloos werkt. Het loggersysteem bestaat uit een basisunit en twee verschillende remote-units (LR8510 en LR8511 – figuur 2). Op de remote-units kunnen elk 15 verschillende signalen aangesloten worden die via Bluetooth naar de basisunit gestuurd worden. In totaal kan de basisunit met zeven verschillende remote-units tegelijkertijd werken, hetgeen wil zeggen dat er dus in totaal 7 x 15 = 105 kanalen met de logger gevolgd kunnen worden. Daarbij werkt het geheel alsof het één apparaat is met als verschil dat de aansluitingen ca. 30 meter van het basisapparaat verwijderd kunnen zijn. Deze afstand wordt bepaald door de Bluetooth-verbinding en is dus wel afhankelijk van de omgeving waarin gewerkt wordt. Staat de remote-unit in een voor HF-signalen afgeschermde ruimte, dan is de maximaal te overbruggen afstand een natuurlijk stuk kleiner dan 30 meter.
Beurs WoTS 2014, Stand 09A039
Voor het complete artikel klikt u hier