Achtergrond
26 september 2011

32 bits Arduino board van Microchip

Sneller en uitgebreider dan de originele borden

Even snel een elektronisch apparaat ontwikkelen, kan vandaag de dag alleen als er gebruik gemaakt wordt van kant-en-klare modules en eenvoudige software. Zelfs voor redelijk grote aantallen is dit vaak de methode om ook prijstechnisch gezien gunstig uit te komen. Veel modulemakers springen in dit gat en maken de mooiste modules en ook met betrekking tot de software is er veel publiekelijk beschikbaar. Zeker wanneer men gebruik maakt van een open source platform. Arduino is daarvan een mooi voorbeeld.

Op de Nederlandse site van het Arduino-platform is te lezen: Arduino is een open source hardware prototyping platform dat gebruik maakt van de Atmel ATmega168 microcontroller, gemaakt voor kunstenaars, ontwerpers en hobbyisten om interactieve objecten of ruimtes te maken. Arduino gebruikt de input van schakelaars en sensoren om daarmee licht, motoren of andere output aan te sturen. Bijzonder is dat het platform onafhankelijk is, draait dus onder Windows, MacOSX en Linux.
De toegepaste microcontroller is een 8-bitter die over voldoende capaciteit beschikt om zeer veel applicaties op een goede manier te kunnen afhandelen. Naast de hardware is er ook een programmeeromgeving die een beetje Basic-achtig aan doet en waarmee heel gemakkelijk een goed werkend programma te schrijven is. De software is gratis en qua hardware zijn er verschillende mogelijkheden, allemaal met prijzen waar je meer dan vrolijk van wordt.
Omdat het bij Arduino om open source gaat, zijn er meerdere firma’s die het platform gebruiken om producten te verkopen. Van de Arduino Uno, de basisprint van het platform, waren er in 2010 al ruim 600.000 stuks verkocht. Dat waren alleen de orginele Arduino printen uit Italie en dus niet de klonen, hetgeen aangeeft hoeveel interesse er is voor deze ontwikkelomgeving.
Ook Microchip is in dit platform gestapt. Onlangs heeft men hun eerste 32-bits open-source ontwikkelplatform voorgesteld dat compatibel is met Arduino-hardware en -software. Dit is ontwikkeld door Digilent, een Microchip Authorized Design Partner en wordt ook door hen geproduceerd. De gedachte achter het chipKIT-platform, zoals deze lijn heet, is dat het zowel hobbyisten als professionals en wetenschappers in staat moet stellen om op een eenvoudige wijze met elektronica te werken in hun projecten, ook als ze geen elektronica-achtergrond hebben.

Voor het complete artikel klikt u hier

Voor meer informatie over de moduleshttp://www.picshop.nl/
Voor meer informatie over:
www.gevo.nl
Gevo Electronics is de official distributor van Digilent Inc. voor Nederland en een Microchip Authorized Design Partner. Voor meer informatie over Digilent: http://www.digilentinc.com
Voor meer informatie over Arduino Nederland,
www.Arduino.nl 
De Engelstalige site van Arduino:
http://www.arduino.cc/en/ 
Voor de zeer lezenswaardige site van Arjan Kompanje, Docent Technische Computerkunde ROC-A12 met o.a. de Nederlandse handleiding:
www.arduino.nu
Voor vragen kunt u ook terecht op het Arduino-forum: http://www.arduino.cc/forum/